LINIJA

KRISTANČIČ

Naravne metode vzgoje vinske trte, skrbno negovanje, tradicionalne metode kletarjenja
​ter zaupanje v moč narave nas je pripeljalo do vin linije ​Kristančič.

Vina so skrbno pridelana, zorijo v nerjavečih tankih ter so suha, harmonična, z ravno pravo mero kislin, ki delajo vino živahno in srednje zahtevno. Po končani fermentaciji, vina pustimo še nekaj časa zoreti na kvasovkah, kar pripomore k njihovi eleganci in kompleksnosti. Linija izžareva mladost, svežino ter pristen sortni karakter. 

Rebula

Rebula velja za avtohtono sorto Goriških Brd. Vino je slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki. Vonj je čist in eleganten, spominja na citruse, breskve in tropsko sadje. Izraža svežino, živahnost ter ima izjemno poudarjeno sadnost. Krajše zorenje na kvasovkah prispeva k njegovi elegantnosti in kompleksnosti. Kristančič Rebula je vino z lepo uravnoteženimi kislinami, rahlo mineralnimi notami ter čistim pookusom. Vsekakor gre za vino, ki v sebi nosi ponos, tradicijo ter čar briške zemlje.

Nagrade: Rebula 2016 / zlata medalja na 43. Državnem ocenjevanju vin, Vino Slovenija Gornja Radgona 2017

Ponudimo ga ohlajenega na 10–12 ˚C. Priporočamo ga k joti, frtalji s sezonskim zelišči, pečeni zelenjavi, na žaru pečeni šparglji s slanino,soški postrvi.
Trenutno v prodaji letnik: 2022

Chardonnay

Chardonnay  ima srednje poudarjeno zlatorumeno barvo s slamnatimi odtenki. Vonj je intenziven in kompleksen, kot se za to sorto tudi spodobi. Prevladuje vonj po belem cvetju, jabolkih ter zelenih sadežih. S časom se poleg izrazite sadnosti, sprostijo tudi lesne ter kvasne note. V ustih se vino lepo razvije, je suho, sveže ter harmonično. Harmonija ter dolgotrajnost pookusa pričata o čistem ter sortno značilnem chardonnayju.​

Nagrade: ​Chardonnay 2013 / Srebrna medalja DWWA, Chardonnay 2011 / Bronasta medalja DWWA, Chardonnay 2009 / Srebrna medalja DWWA

Chardonnay 2016 / srebrna medalja na 43. Državnem ocenjevanju vin, Vino Slovenija Gornja Radgona 2017
Ponudimo ga ohlajenega na 10–12 ˚C. Priporočamo ga k zapečeni polenti z briškim pršutom in sirom, puranjemu zrezku na žaru, frtalji s pršutom in koromačem…
Trenutno v prodaji letnik: 2022

Sivi pinot

Sivi pinot je intenzivne zlato-rumene barve z izraženimi oranžnimi odtenki. Že pogled nanj napoveduje polnost telesa, cvetica pa usmeri pričakovanja v svet zrelega sadja in pomladanskega cvetja. V prepletu vonjav si hruška podaja roko z ananasom, liči z zelenim jabolkom, marelica z rdečo grenivko, toda tu sta še glog in akacija, v ozadju pa tudi nekaj zelišč in kresilnega kamna. V ustih prepriča njegova svežina, ki lepo uravnovesi alkohol ter poudari sadno-cvetlični značaj vina. Pookus je dolg, z izzivalnim odtenkom grenčic, ki povečajo pitnost vina.

Sivi pinot Kristančič se rad druži z ribami, z marinirano postrvjo ali lososom, kanapeji z inčuni in namazi iz oljk, z gratiniranimi jakobovimi pokrovačami, rižoto z bučkinimi cvetovi, govejo juho z jetrnimi žličniki, jajci v solati, perutnino in drugim belim mesom na razne načine ter celo s sladicami s sadjem, zlasti s češnjami in jagodami.

​​Nagrade: Sivi pinot 2016 / zlata medalja na 43. Državnem ocenjevanju vin, Vino Slovenija Gornja Radgona 2017

Ponudimo ga ohlajenega na 10–12 ˚C. 
Trenutno v prodaji letnik: 2022

Sauvignon

Vino je zlato rumene barve z rahlimi zelenkastimi odtenki. Vonj je čist in kompleksen. Na začetku se razvijejo sadne arome, ki skupaj z zeliščnimi tvorijo značilen vonj. Prijetna cvetica spominja na bezeg, papriko ter zrelo pečkato sadje. V ustih je vino polno, s prijetno svežino in poudarjenim sadnim okusom. Prijetno živahen in eleganten sauvignon z dolgim pookusom. ​

Ponudimo ga ohlajenega na 12 ˚C k zeliščni frtalji, ocvrtim bezgovim cvetovom, papriki na žaru, teletini s kaprami.
Trenutno v prodaji letnik: 2021

Modri pinot

Izhodišče za modri pinot s karakterjem je zdravo in zrelo grozdje. Vino je rubinasto rdeče barve z rahlimi bakrenimi odtenki. Izrazita sadna aroma nas spominja na jagodičevje, slive in češnje. V ozadju zaznamo nežne note po lesu in usnju. Okus je bogat in saden, s prijetnim priokusom taninov, ki se lepo kombinirajo z okusom hrastovih sodov, v katerih je vino zorelo kratek čas. Prijetno, polno vino s pravo mero kislin, ki poudarijo njegovo sortnost.

Ponudimo ga ohlajenega na 18 ˚C k narezkom iz suhih mesnin, kruhu z olivami, svinjski pečenki, kozličku v omaki, segedinu.
Trenutno v prodaji letnik: 2020

Merlot

Merlot je mehko, nežno vino finega okusa, ki ima polno sortno značilno aromo in lepo, globoko škrlatno barvo. Vonj je intenziven, bogat in izrazito saden. Zaznamo vonj po zrelem rdečem sadju, zrelem črnem jagodičevju, na koncu pa še prijeten, nežen vonj po usnju. V ustih je vino gladko, zaokroženo, polnega telesa z zaznavo nežnih, zrelih taninov. ​

Nagrade:
 Merlot 2012 / Zlata medalja DWWA
Ponudimo ga ohlajenega na 14-18˚C k narezkom iz suhih mesnin, svinjski pečenki, krompirjevim njokom v divjačinski omaki, pečeni jagnjetini, mehki siri z belo plesnijo, prebrancu.
Trenutno v prodaji letnik: 2021

Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon je srednje intenzivne rubinasto rdeča barva z opečnatimi odtenki. Vonj po drobnem jagodičevju se nadaljujejo z zaznavo zrelih arom po prezrelih borovnicah in črnih češnjah. Okus je strukturiran, tanini in kisline se lepo dopolnjujejo, kar dokazuje da gre za izredno lepo harmonično vino.
 
Ponudimo ga pri sobni temperaturi 18 °C. Odlično se poda k zrelim sirom, svežim salamam, klobasam, kozliču in divjačini.
Trenutno v prodaji letnik: 2020
Preverite ponudbo ​naših vin:
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: 
​Evropa investira v podeželja
©  VINA KRISTANCIC / 2021

Izdelava strani: Agencija Kodnes /
Pripravljeno po predlogi Srebrnic.com

menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram